Login Form  

   
28 april, 12 spelers

De lage opkomst van vorige week was duidelijk maar een tijdlijk fenomeen want met maar liefst 12 spelers waren de mogelijkheden tot spelen legio.
Het werd een mooie mix van gekende spellen en enkele nieuwkomers.

De eerste nieuwe was "Blueprints", een spel uit 2013 van Yves Tourigny.
Spelers gaan als architect/aannemer aan de slag en proberen een zo waardevol mogelijk gebouw neer te zetten. Dit gebouw wordt gebouwd met dobbelstenen in verschillende kleuren waarbij de kleuren achteraf een rol spelen bij de waardebepaling. Zo heeft bijvoorbeeld een zwarte dobbelsteen een waarde afhankelijk van de verdieping waarop ij gebouwd wordt, een oranje dobbelsteen levert dan weer meer punten op als hij grenst aan meerdere dobbelstenen. Ieder speler ontvangt een bouwplan en krijgt punten als hij/zij dit bouwplan opvolgt., het is echter niet verplicht om het plan te volgen, soms kan een eigen creatie meer opleveren.
Een licht spel, ideaal als starter of tussendoortje. Van deze auteur zijn er nog geen andere spellen beschikbaar binnen de club.

Ook nieuw was "Vasco da Gama" van Paolo Mori uit 2009.
Spelers kruipen in de huid van machtige kooplieden die trachten zoveel mogelijk prestige en rijkdom te vergaren. Hiertoe moeten ze geld en de acties zo efficient mogelijk gebruiken om kapiteins en crew te werven, schepen te bouwen en deze naar exotische bestemmingen te sturen.
Van Paolo Mori hebben voorlopig geen andere spellen beschikbaar binnen de club. "Libertalia" dat ook van zijn hand is hadden we enkele weken geleden nog in bruikleen van de Forum-federatie.

Derde nieuwkomer (toch nieuw voor mij en hier nooit eerder besproken) deze week was "Glasstraat" uit 2013 van Uwe Rosenberg.
Dit spel dat zich afspeelt in het Beierse woud tijdens de hoogdagen van de glasproductie aldaar Spelers selecteren elke ronde een aantal specialisten (kaarten). Heeft een speler de specialist als enige gekozen dan mag hij beide acties op de kaart uitvoeren. Heeft een ander speler echter dezelfde specialist ingehuurd dan kan slechts één actie uitgevoerd worden. Een interessante regel die ervoor zorgt dat je steeds de bedoelingen van je tegenstanders probeert in te schatten. De productiewielen zijn ook het vermelden waard, ze zorgen ervoor dat je automatisch bakstenen en glas produceert als je de benodigde grondstoffen hebt.
Het spel is in minder dan een uur te spelen voor ervaren spelers en heeft veel herspeelbaarheid door de veelheid aan gebouwenkaarten.
Van Uwe Rosenberg hebben we volgende spellen beschikbaar binnen de club: "Agricola", "Agricola voor 2 spelers", "Le Havre", "Ora et Labora", "Bohnanza", "Al Cabohne", "Aan de poorten van Loyang", "Babel" en "Farmerama"

Verder werden ook nog "Saint Malo", "Takenoko" en "Sint Petersburg" gespeeld

Alweer een geslaagde avond!

   
© ALLROUNDER