Login Form  

   
maandag 14 april, 9 spelers

Nu het BK Crokinole achter de rug is eindelijk terug tijd voor het wekelijks verslag. Vermits het nog een weekje paasverlof was, kwamen er enkele speelsters opdagen die we enkel in de vakantieperiodes zien. Zo hadden we toch voldoende volk om aan twee tafels enkele nieuwe spellen te proberen.

Als eerste was" Sint Petersburg" aan de beurt. Dit spel van Bernd Brunhoffer uit 2004 is een klassieker die al vele prijzen heeft gewonnen en door vele bordspelfans op handen gedragen wordt. Zou dit 10 jaar oude spel zijn reputatie kunnen waarmaken?
Qua spelregels is dit een bedrieglijk eenvoudig spel. Bouw een stad door het kopen van gebouwen- en inwonerskaarten die op hun beurt geld en/of overwinningspunten opbrengen. Het aanbod van kaarten varieert telkens door gebuik van een elegant marktmechanisme.
Ondanks de simpele regels is dit toch een spannend spel dat enig denkwerk vereist. Het werd na afloop door alle spelers zeer positief geëvalueerd zodat beslist werd dit spel aan te kopen voor de club.
Van Bernd Brunhoffer zijn ook "Stenen Tijdperk" en "Stenen Tijdperk: Talisman" beschikbaar binnen de club.

Aan de andere tafel werd "Aquilea" gespeeld, een spel uit 2011 van het designerscollectief Cielo d'Oro, waarin spelers in de huid van rijke Romeinen kruipen en door het slim uitzetten van handlangers proberen hun macht uit te breiden. Dit worker placement spel maakt ook gebruik dobbelstenen om de uitkomst van sommige actievelden te bepalen. Ik speelde zelf niet mee maar hoorde achteraf toch goede dingen over dit voorlopige enige gepubliceerde spel van Cielo d'Oro.

In de tweede spelronde mocht het wat luchtiger en werd aan de eerste tafel "Zet in en Win" gespeeld, een spel van Dominic Crapuchettes uit 2010. Dit als trivia-spel vermomde partygame bleek zo'n succes dat er na afloop direct om een revanche gevraagd werd.
Slim zijn alleen is geen garantie op winst, je moet ook proberen in te schatten wie het dichtst bij het juiste antwoord zat en daarop inzetten.
Ik bakte er weinig van maar ben toch laaiend enthousiast. Ik heb zelden zo gelachen tijdens een trivia-spel en hoop dat ook de andere "Wits&Wagers" spellen een Nederlandse vertaling krijgen.
Van deze auteur zijn geen ander titels beschikbaar binnen de club.

Tafel twee kreeg niet genoeg van dobbelstenen gooien en speelde als afsluiter "Kingsburg". Een spel uit 2007 van Andrea Chiarvesio en Luca Ienacco met een middeleeuws thema. Spelers rollen elk hun dobbelstenen en plaatsen deze alleen of gecombineerd op het centrale spelbord. Zo kan je bijvoorbeeld vakje nr. 6 bezetten met een enkele "6" of twee of drie dobbelstenen met een gezamelijke waarde van 6. Vakjes zijn genummerd van 1 to 18 en elk vak kan per ronde slechts door één speler gekozen worden. Nadat alle dobbelstenen geplaatst werden ontvangen de spelers grondstoffen (of andere voordelen) naargelang de geselecteerde vakken. Daarna kunnen de grondstoffen gebruikt worden voor de aanleg van gebouwen die punten opleveren en meestal ook andere gunstige eigenschappen bezitten.
Eénvoudig van opzet maar zeer onderhoudend;
Van deze auteurs zijn geen andere titels beschikbaar binnen de club.

Na de voorbije maanden de verslagen geschreven te hebben, voelt het wel een beetje vreemd dat we deze week geen crokinole als afsluiter hadden. Waarschijnlijk had iedereen schrik gekregen van onze eigen Belgisch kampioen Joeri Vercauteren

Alweer een geslaagde avond!

   
© ALLROUNDER